Hva er mykorrhiza?
Den gjensidige sameksistensen av planter og symbiotiske jordsopper, som er en naturlig del av naturlige økosystemer. Det skaper et enormt skjult system under føttene våre, som man for eksempel legger merke til som en forbindelse mellom trær og mycelet til favorittsoppen med konveks hette (Leccinum eller Boletus). Symbiotiske mykorrhizasopper er en eldgammel gruppe kjent for over 400 millioner år siden som hjalp planter med å gjøre overgangen fra vann til land.
Hvordan fungerer det?
Mykorrhizasopp danner et tett nettverk av fibre i jorda som kobles til røttene til vertsplanter. Som et resultat får plantene mye mer næring (f.eks. fosfor) og vann enn planter uten mykorrhiza. Til gjengjeld får soppen karbonholdige stoffer fra plantenes fotosyntese.
Mykorrhiza-soppmycelet utviklet på rotsystemet øker også jordstabiliteten og forhindrer jorderosjon og binder karbon i jorda.
Hvorfor bruke det?
Planter som er i nettverk av mykorrhizasopp er sunnere og mer vitale. Deres motstand mot patogener, saltholdighet, mangel på vann eller transplantasjonsstress øker.
Optimalt nærede planter har rikelig med blomster og mange frukter. Tilstrekkelig med næringsstoffer og ideell vannhåndtering har også innvirkning på fruktens bedre smak.
Typer mykorrhiza
Arbuskulær mykorrhiza er den mest utbredte typen, som finnes i 80 % av verdens plantearter (fra moser og bregner til gymnospermer og gymnospermer).
Ectomycorrhiza er den nest mest utbredte (omtrent 3-4% av planteartene), typisk hovedsakelig for skogtreslag (bartrær - gran, furu, gran, lerk, etc., løvtrær - eik, bøk, lind, agnbøk, alm, bjørk osv.).
Ericoid mycorrhiza forekommer hos representanter for Ericaceae-familien (i vårt land lyng, Erica-planter, blåbær, tranebær, rhododendron og asalea). Ericoidplanter dominerer i naturlige habitater med lav jord-pH og lav næringstilgjengelighet, som torvmyrer og lyngheier.
Vil du vite mer? Her kan du finne artikler, publikasjoner eller presentasjoner om mykorrhiza-symbioser.
Živa (5/2017) Může arbuskulární mykorhiza pomoci v zemědělské produkci?
Živa (5/2017) Symbióza, kam se podíváš.
Vědecké publikace o mykorhize.
Prezentace dr. Kohouta o mykorhizách.